Travels and Tales

A'way; Annet op reis in Centraal Azi

Klimaat Centraal-Azi
In Oezbekistan heerst een landklimaat met de bijbehorende enorme temperatuurverschillen tussen de zomer- en wintermaanden. In de zomer (juli-augustus) loopt de temperatuur in de laagvlakten op tot 35C- 40C. Dankzij de lage luchtvochtigheid zijn deze hoge temperaturen toch nog goed te verdragen. In de winter daalt de temperatuur, ook in de laagvlakten, tot ver onder het vriespunt.

Kirgizstan wordt gekenmerkt door een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. Met name tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25C. Hoewel de meeste neerslag in het voor- en najaar valt, moet je ook 's zomers rekening houden met buien.

In de zomermaanden (juli en augustus) kan er (m.n. in Pakistan) veel neerslag vallen. Dit kan betekenen dat door aardverschuivingen de Karakoram Highway, maar ook de Torugartpas, voor enige tijd geblokkeerd kunnen zijn. Omdat de Karakoram Highway van groot strategisch belang is, werkt de Pakistaanse overheid in zulke gevallen hard aan het begaanbaar maken van de weg. Vertraging kan echter altijd optreden. Overdag is het in Pakistan 25C tot 30C, waarbij het na zonsondergang snel afkoelt.

Het is niet zonder reden dat Koning Aap Reizen alleen reizen met het vertrek in de maanden mei t/m september aanbiedt. Tijdens de overige maanden is het te koud en zijn veel bergpassen in Kirgizstan en Noord-Pakistan dichtgesneeuwd. De beste periode om Centraal-Azi te bezoeken is dan ook het voorjaar en de maand september.Email ons: lode.broekman@travelsandtales.com
Copyright 2001 - Annet Blanken & Lode Broekman