logo

Reisbeschrijving Koning Aap

29-daagse avontuurlijke groepsreis

CENTRAAL AZIE


Uitgebreid dag-tot-dag-programma

Dag 1 vertrek uit Nederland of België

Dag 2 aankomst Tashkent
's Ochtends vroeg komen we aan in Tashkent. Dit is onze eerste kennismaking met Oezbekistan. Deze hoofdstad met ruim twee miljoen inwoners werd in 1966 grotendeels door een krachtige aardbeving verwoest en is daarna weder opgebouwd. Vandaar dat deze stad nu een moderne indruk maakt. Brede boulevards worden afgewisseld met parken, vijvers en drukke markten. Gelukkig is een aantal oudere wijken behouden gebleven, zodat je hier nog volop kan genieten van de oorspronkelijke architectuur en de oriëntaalse sfeer.

Een van de leukste manieren om door Tashkent te reizen is met een lokale tram. Voor een paar Oezbeekse sum reis je de hele stad door. Natuurlijk mag ook een bezoek aan het imposante metronetwerk van Tashkent niet overgeslagen worden. Ieder station is een kunstwerk waarbij vooral station Kosmonavtov de aandacht trekt. Dit diep onder de grond gelegen station is gewijd aan de helden van het Russische ruimtevaartprogramma. Afbeeldingen van Gagarin en zijn collega's sieren deze metrohalte. Voor diegene die zich wil verdiepen in de geschiedenis of kunst van Oezbekistan heeft Tashkent een paar interessante musea.

's Avonds kun je een bezoek brengen aan de opera (juli/augustus gesloten) of een terrasje pakken op Sailgokh, de uitgaansstraat van Tashkent.

Dag 3-5 vlucht/verblijf Buchara
Vandaag vliegen we in anderhalf uur tijd van Tashkent naar Buchara. Twee hele dagen trekken we uit om Buchara en omgeving te verkennen. Buchara bezit een van de meest sfeervolle en best bewaarde oude stadskernen van Centraal-Azië. Een hoogtepunt is een bezoek aan het Lyab-i-Khauz-complex. Drie prachtige met mozaïeken versierde koranscholen omringen een waterreservoir. In de chaikhana's kaarten en schaken bebaarde grijsaards die hun oorlogsonderscheiding trots op de borst hebben gespeld. In het bijbehorende restaurant kun je je te goed doen aan sjasliks (kebab), plov (gebakken rijst met wortel, uien en schapenvlees), laghman (noedelsoep) en natuurlijk genieten van groene chai (thee). Het Lyab-i-Khauz-complex is prima te gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoek aan de karavanserai, de koranscholen, de moskeeën, de Ark en de overdekte markten in de oude stad.

De omgeving van Buchara is tevens een bezoek waard. Tijdens een facultatieve excursie is het mogelijk een bezoek te brengen aan het zomerpaleis van de laatste emir, Alim Khan. Dit paleis is nu in gebruik als museum. In het dorpje Kasri Orifon staat de tombe van de grondlegger van een van de belangrijkste Sufi-sektes, Bakhautdin Naqshband. Voor veel moslims is dit een heilige bedevaartplaats. Ook het complex van Chor Bakr is een bezoekje waard.

Buchara is ook een uitstekende plaats om kennis te maken met een hamman (lokaal badhuis). Hier kun je in de eeuwenoude badhuizen het woestijnstof van je lichaam afspoelen en onwillige spieren laten masseren.

Dag 6 eigen bus Samarkand via Shachrisabz
Voor deze acht uur durende rit huren we een eigen bus, zodat we de minder gebruikte route via Shachrisabz kunnen volgen richting Samarkand. Tot Shachrisabz rijden we door de dorre woestijn, waarbij we onderweg katoenplantages en kleine dorpen passeren. Tussen de middag heb je voldoende tijd om even wat rond te slenteren of te lunchen in Shachrisabz. Niet ver van Shachrisabz is in 1336 Timoer Leng geboren. Nu Oezbekistan op zoek is naar een eigen identiteit is Timoer tevoorschijn gehaald als 'Vader des Vaderlands'. Onder zijn leiding werden aangrenzende landen geplunderd en vervolgens onderworpen aan zijn gezag. Ondanks zijn wrede karakter heeft hij prachtige bouwwerken nagelaten. Hoewel veel gebouwen door latere heersers verwoest zijn, staan in Shachrisabz nog enkele hoogtepunten van de Timoeridische architectuur overeind. Daarnaast is het zeker de moeite waard om de authentieke markt van dit stadje te bezoeken. Na Shachrisabz wordt het landschap mooier en rijden we door de heuvels die er door het vallen van de avond betoverend uit zien; dit is de 'Golden Road to Samarkand'. Aangekomen in Samarkand overnachten we in een centraal gelegen hotel.

Dag 7 en 8 verblijf Samarkand / avondtrein Andizhan
Samarkand is wereldberoemd door de goed bewaarde koranscholen rond het Registan-plein. Dit complex wordt door velen beschouwd als het mooiste complex van koranscholen in de islamitische wereld. Ook de regering van Oezbekistan hecht grote waarde aan dit monument. Samen met buitenlandse geldschieters wordt getracht dit complex in goede staat te houden en waar nodig te restaureren. 's Ochtends vroeg en aan het eind van de middag is het opvallend rustig, zodat je ongestoord kunt genieten van deze oogverblindende pracht en praal.

Naast de Registan zijn de Bibi Khanum-moskee, de Gur Emir (begraafplaats van Timoer) en de Sjah-i-Zinda zeker een bezoek waard. Een andere plaats waar je uren kunt doorbrengen is de grote bazaar van Samarkand. Hier doen Russen, Tadzjieken en Oezbeken gezamenlijk hun boodschappen. In het overdekte gedeelte worden groenten, vers fruit en specerijen aangeboden door goedgehumeurde marktvrouwen. Het maken van een foto wordt vaak 'beloond' met een handvol kruiden of een tros druiven. In de aangrenzende chaikhana's wordt je lege theepot steeds weer bijgevuld, de ideale plaats voor het schrijven van een kaart of om bij te komen van alle opgedane indrukken. Op de avond van dag 8 volgt onze kennismaking met het Centraal-Aziatische spoorwegennet. Per nachttrein (gereserveerde slaapplaatsen) reizen we van Samarkand naar Andizhan in de Fergana-vallei. N.B.: Aangezien de Oezbeekse spoorwegen hun treinschema regelmatig veranderen, kan het eventueel voorkomen dat het programma aangepast moet worden aan het gewijzigde treinschema.

Dag 9 bus Osh
's Ochtends word je in de trein wakker en zie je uit het raam het typische Oezbeekse platteland met uitgestrekte katoenplantages. In Andizhan verlaten we de trein en nemen een busje naar Osh, ruim een uur rijden. Deze stad aan de rand van de Fergana-vallei is qua inwoneraantal de tweede stad van Kirgizstan. Direct valt op dat veel mannen hier witte vilten hoeden dragen, de akalpak, het nationale hoofddeksel. In het centrum van deze stad ligt een immense langgerekte markt waar wij inkopen doen voor de komende dagen.

Dag 10-13 eigen bus Osh-Tash Rabat
De komende dagen reizen we dwars door het centrale berglandschap van Kirgizstan. Onze chauffeur moet de strijd aanbinden met hoge bergpassen, diepe ravijnen en slechte wegen. Deze route is landschappelijk zo fraai dat we regelmatig fotostops maken. In de zomermaanden hebben veel nomaden hun yurts opgezet in deze onherbergzame streek. Trotse mannen te paard houden hun kudden in de gaten en onthalen de spaarzame bezoekers op een glas koumis (de traditionele drank; gefermenteerde merrie-melk). We maken vaak lange dagen, deels omdat er onderweg aan de weg gewerkt wordt, hetgeen met het nodige oponthoud gepaard kan gaan, deels omdat we grote afstanden moeten overbruggen. We slaan onze tenten de eerste avond op aan het diepblauwe Toktugul-meer. Hier kunnen we een verfrissende duik nemen. 's Avonds maken we ons eigen maal klaar voor de tent.

Ook de volgende dag moeten we opnieuw hoge bergpassen oversteken en rijden we over de prachtige Suusamyr-hoogvlakte. Aan het einde van deze hoogvlakte gaan we dwars door het berglandschap richting Son Kul. Onderweg passeren we grillige, veelkleurige rotsformaties, heldere bergriviertjes en opvallende begraafplaatsen. Bij de prachtige roodgekleurde rotsformaties van Kizil Oy zoeken we een geschikte plaats om te kamperen. Vanaf Kizil Oy rijden we over een hoge bergpas naar het Son Kul-meer. Dit op ruim 3000 meter hoogte gelegen meer wordt omgeven door bergen en is een favoriete plek voor nomaden om hun yurts op te slaan. Zeker 's zomers zul je hier tientallen yurts en vele kudden schapen en yaks zien. Als we op tijd aankomen kun je hier lekker luieren en het leven der nomaden gadeslaan of een stevige wandeltocht maken. Met een beetje geluk kunnen we ook paarden huren en kan de liefhebber een paardentocht langs het meer maken. Door de drassige omgeving is het meer minder geschikt om te gaan zwemmen. Van het Son Kul-meer rijden we naar de schitterende vallei van Tash Rabat. Dit is een oude caravanserai uit de periode dat de Zijderoute hier doorheen liep. We overnachten hier voor de laatste maal in onze tenten.

N.B.: Tijdens onze reizen in het voor- en najaar zijn de bergpassen vaak besneeuwd, iets wat de tocht nog mooier maakt. De meeste nomaden zijn dan al vertrokken naar lager liggende gebieden. Als de bergpassen dusdanig besneeuwd zijn, dat ze onbegaanbaar zijn, zal er een alternatieve route worden aangeboden. N.B. : Aangezien we over een eigen bus en tenten beschikken kan elke reis er weer anders uitzien. Sommige groepen zullen veel stops onderweg willen maken en daardoor laat aankomen op de kampeerplaats, anderen rijden liever door, zodat ze op tijd zijn om de tent op te slaan.

Dag 14 eigen bus Kashgar
's Ochtends vroeg beginnen we aan onze reis naar Kashgar in het uiterste westen van de Volksrepubliek China. Eerst rijden we over een uitgestrekte hoogvlakte met in de verte besneeuwde bergketens. Af en toe zie je nomaden met kudden paarden of schapen. Onderweg passeren we verschillende keren controleposten van de Kirgieze overheid. Nadat onze papieren voor de zoveelste keer gecontroleerd zijn, mogen we uiteindelijk de grens oversteken. Op het moment dat we de Ark (de daadwerkelijke grens) passeren, ligt Kashgar aan onze voeten. Een andere bus staat speciaal op ons te wachten en brengt ons in twee uur naar Kashgar.

Dag 15-17 verblijf Kashgar
Kashgar was tijdens de bloeiperiode van de Zijderoute een belangrijk bevoorradingspunt, handelspost en rustpunt voor handelaars, boeddhistische pelgrims en ontdekkingsreizigers. De stad heeft een uitgesproken oosterse sfeer; mannen met lange baarden en een fez, kebab-kraampjes, kamelen en ezelskarren. We verblijven in een goed budget-hotel en hebben volop tijd om bij te komen van onze zware tocht door Kirgizstan. Na ons karige dieet in Oezbekistan en Kirgizstan is de heerlijke Chinese keuken een welkome afwisseling.

Kashgar telt zo'n honderd moskeeën, waarvan de vijfhonderd jaar oude Id Kah-Moskee de mooiste en de grootste is. Ook het plein voor en de straatjes rondom de moskee zijn heerlijk om enkele uren door te brengen. Op tien kilometer afstand van Kashgar bevindt zich het mausoleum van Abakh Hoja, een politiek en religieus leider. Het is een kleurrijk museum met vier minaretten en een groot koepeldak. Met een gehuurde fiets wordt dit uitstapje extra aantrekkelijk.

Een hoogtepunt is het bezoek aan de zondagsmarkt, een van de grootste van Azië. Naast groente, fruit, vlees en textiel, is er een levendige veemarkt waar je zelfs kamelen kunt kopen. Pas wel op voor de vele ezelkarren die kopers en verkopers af- en aanvoeren.

Dag 18 eigen bus Karakuli-meer
's Morgens vroeg gaan we met onze eigen bus op weg naar het schitterend gelegen Karakuli-meer. Dit meer ligt tussen de met eeuwige sneeuw bedekte uitlopers van het Pamir-gebergte. Al van verre zie je de zevenduizenders Muztugh Ata en Kongur liggen. Bij goed weer komen we rond lunchtijd bij het meer aan, zodat we de hele middag hebben om rond te wandelen, waar je enige passanten grazende yaks of kamelen zijn. We overnachten hier in een yurtenkamp.

Dag 19 eigen bus Gulmid
Vandaag steken we de grens met Pakistan over. In Tashkurgan gaan we door de Chinese douane en daarna rijden we enige tijd in een soort niemandsland. Onderweg komen we een aantal Tadzjiekse dorpjes tegen. Na een paar uur bereiken we de Kunjerab-pas (4899 meter), de hoogste grensovergang ter wereld. Na de afdaling staat aan de Pakistaanse zijde van de grens onze lokale agent op ons te wachten. Met een eigen bus dalen we af over de Karakoram Highway naar Gulmid.

Dag 20-22 verblijf Hunza-vallei
's Ochtends nemen we eerst de tijd om het pittoreske dorpje Gulmid te verkennen met zijn vele boomgaarden en spectaculaire hangbruggen. Vervolgens kunnen we er voor kiezen om een wandeling langs een gletsjer te maken. De gletjers hier behoren tot de grootste ter wereld en zijn voortdurend in beweging. Het is maar een klein stukje rijden naar de Hunza-vallei. Dit is een van de mooiste valleien van Pakistan. Vanuit ons hotel met terras hebben we een schitterend uitzicht op de reusachtige bergtoppen. Met name de Rakaposhi domineert de hele vallei. Je kunt de forten van Altit en Baltit bezoeken, die beiden een prachtige blik op de omgeving bieden. Tot in de veertiger jaren was het fort Baltit de woonplaats van de koninklijke familie. Nu is dit pas gerestaureerde paleis opengesteld voor toeristen.

Verder leent deze vallei zich uitstekend om wandelingen te maken. Zo kun je een mooie tocht maken langs het ingenieus aangelegde irrigatie-systeem van de vallei. Kanalen zijn gegraven om het smeltwater van de Ultar-gletsjer naar de vallei te leiden. Deze gletsjer is een populaire bestemming voor de deelnemers van onze reizen. Een andere mooie tocht is die naar het Eagle's Nest met uitzicht over de wijde omgeving.

De Hunza-vallei is ook een goede plaats om gewoon eens lekker uit te slapen en bij te komen van de vermoeienissen. De thee zal rijkelijk vloeien en misschien kun je nu eindelijk je boek uitlezen of een kaartje schrijven.

Dag 23 eigen bus Gilgit
Bergaf rijden we in vier uur tijd naar Gilgit. We volgen de hele dag de rivierbedding en waar je ook kijkt, overal doemen imposante bergen op. Vaak lijkt er geen enkel levend wezen in de verre omtrek te bekennen totdat we weer in een volgend dorpje aankomen. Verschillende hangbruggen over diepe ravijnen verbinden de hoofdweg met zandpaden naar verderaf gelegen dorpjes. Gilgit is de grootste nederzetting in Noord-Pakistan. Hier maak je voor het eerst kennis met de drukke en kleurrijke Pakistaanse bazaars. Wil je liever nog even genieten van de rust van de bergen, dan kun je altijd een wandeling in de omgeving maken.

Dag 24 eigen bus Besham
Vandaag hebben we een reis van zeven uur voor de boeg, dus vroeg uit de veren. De Karakoram Highway volgt nu de Indus-rivier. We komen bij de plaats waar het Indiase continent zich in het Aziatisch plateau boort. Het gebergte groeit daardoor nog steeds zeven millimeter per jaar. Afhankelijk van de weersomstandigheden is vandaag ook de besneeuwde top van de Nanga Parbat (8126 meter) te zien. Naarmate we Besham naderen wordt het landschap steeds desolater. Besham zelf stelt niet veel voor. Het is slechts bedoeld om de lange reis naar de Swat-vallei te onderbreken en is een van de weinige plekken waar overnacht kan worden.

Dag 25 en 26 eigen bus Swat-vallei / verblijf Swat-vallei
Na Besham laten we het hooggebergte achter ons en komen in een steeds groenere omgeving terecht. Minder hoog, maar daarom niet minder mooi ligt de Swat-vallei, een ideale omgeving die uitnodigt tot lange wandelingen of om bij te komen van de reisdagen. We overnachten in Madyan, gelegen aan de Swat-rivier.

Dag 27 en 28 eigen bus Peshawar / verblijf Peshawar
Aangekomen in Peshawar zul je wellicht nog verlangen naar de ongekende rust van Noord-Pakistan. Peshawar bruist van het leven, overal hoor je geluiden, snuif je geuren op en zoeken je ogen houvast, alles en iedereen beweegt immers. Schilderachtige Pathanen, Afghaanse vluchtelingen, drukbezochte bazaars en een verkeerschaos die nooit lijkt op te houden, Peshawar heeft het allemaal. Ons verblijf in deze stad is dan ook een perfect einde van de reis door Centraal-Azië.

Dag 29 vertrek Peshawar / aankomst Nederland of België
's Ochtends vroeg vertrekken we naar de luchthaven in Islamabad. Daar vandaan vliegen we terug richting Amsterdam.

Informatie afkomstig van www.koningaap.nl