logo

Reisbeschrijving VNC

29-daagse avontuurlijke groepsreis

CHINA'S VELE GEZICHTEN


vlagDeze fascinerende dwarsdoorsnede van China geeft u een kleurrijke indruk van ’s lands verscheidenheid aan streken en volkeren. Vanuit de moderne metropool Hongkong reizen we naar het aangename klimaat van Kunming, de traditionele straatjes van Lijiang, de moslimwijken van Xi'an, natuurlijk naar de hoofdstad Beijing, en tenslotte het bruisende Shanghai. Onderweg doen we ook vele kleinere plaatsen aan, zoals het schilderachtige berggebied rond Yangshuo, en de oude stadjes Dali en Lijiang, hoog in de bergen van Yunnan. Een bijzonder onderdeel van de reis wordt gevormd door Suzhou, met zijn schitterende theetuinen, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan.

Dag 1: Amsterdam - Hongkong

Omstreeks vier uur in de middag vertrekt de directe vlucht van de KLM naar Hongkong.

Dag 2: Hongkong

We arriveren (het tijdsverschil is 6 à 7 uur) even na negen uur in de ochtend in Hongkong. Na de formaliteiten op de luchthaven gaan we naar ons hotel. We zullen verblijven in het Pearl Seaview Hotel, een uitstekend middenklasse hotel. Het fantastisch gebouwde Hongkong heeft goed en snel stadsvervoer en met de metro reist u gemakkelijk tussen Kowloon en Central. Een absolute aanrader is ook de oude ‘Star Ferry’ veerdienst, die zeer regelmatig heen en weer pendelt tussen Hongkong Eiland en Kowloon. Vanaf Victoria Peak heeft u een prachtig uitzicht hebt over de indrukwekkende skyline van Hongkong. Daarnaast zijn ook veel van de Taoïstische tempels zeer de moeite waard om eens te bezoeken.

Dag 3: Hongkong - Wuzhou

routekaartIn de ochtend gaan we naar de pier waar onze boot vertrekt. We varen over de Xi-rivier naar Wuzhou, een interessante tocht van circa 8 uur. Onderweg zien we het levendige verkeer op de Zuidchinese binnenwateren. Op de boot is het comfortabel: we zitten in een soort vliegtuigstoelen, er is eten en drinken en er worden video's vertoond. De boot stopt in Zhaoqing en we rijden we het laatste stukje naar Wuzhou per bus. Wuzhou is een bloeiend havenstadje aan de Xi-rivier, waar het deze avond geen moeite zal kosten om een heerlijk restaurantje te vinden. We overnachten er in een van de lokale hotels.

Dag 4: Wuzhou - Yangshuo

Van Wuzhou reizen we verder per bus door het groene platteland van de agrarische provincie Guangxi naar het plaatsje Yangshuo. Het is een leuke en zeer mooie tocht van 7 tot 9 uur, en uiteraard worden onderweg de nodige stops gemaakt.

Naarmate de busreis vordert wordt het steeds duidelijker: Yangshuo ligt in een fabelachtig karstlandschap. De bergpieken lijken uit het niets op te rijzen. We nemen onze intrek in het eenvoudige doch sfeervolle Lijiang Hotel (of gelijkwaardig).

Het is niet moeilijk om de weg in Yangshuo te vinden. Het plaatsje heeft zijn vriendelijke karakter weten te bewaren. We kunnen er rondneuzen op de markt en in de vele kleine winkeltjes, of even uitrusten op een van de terrasjes. De restaurantjes hebben ingespeeld op de wensen en behoeften van de westerse reizigers en zo staan er naast Chinees eten ook pizza's en hamburgers op de menu's.

In onze avontuurlijke reisformule is het gebruik om op gezette tijden met de gehele groep bijeen te komen, zodat de reisbegeleider informatie en tips kan geven over bezienswaardigheden, vervoer en restaurants ter plekke. Ook kan de reisbegeleider dan interesse peilen voor eventuele deelname aan een gezamenlijke excursie.

Dag 5: Yangshuo

Vanuit Yangshuo kunnen we een schitterende boottocht over de Li-rivier maken, waarvoor de reisbegeleider een boot zal regelen. We varen door het werkelijk spectaculaire karstlandschap dat al eeuwen lang een inspiratiebron is voor Chinese schilders. Stroomafwaarts liggen bijzonder mooie stukken, en er kunnen stops gemaakt worden in de dorpjes Fuli en Puyi. Wie fietsen wil meenemen kan zelf rustig terugrijden naar Yangshuo en zo op een meer intieme manier genieten van het feeërieke landschap van karstbergen en rijstvelden.

Dag 6: Yangshuo

Vandaag hebben we nog de hele dag om de omgeving te verkennen. Er kunnen schitterende fiets- of wandeltochten gemaakt worden op het platteland tussen de uitgestrekte karstbergen. We kunnen aldus nog volop genieten van de ontspannen sfeer die in en rond Yangshuo heerst.

Dag 7: Yangshuo - Guilin - Kunming

Van Yangshuo voert de reis ons naar Guilin om daar het vliegtuig naar Kunming te nemen. Door de industrialisatie en economische ontwikkelingen verdwijnen de oude wijken snel om plaats te maken voor grote en moderne gebouwen. Maar de aangename ‘Stad van Eeuwige Lente’ is nog vrij rustig en heeft een oud centrum, waar ons Camellia Hotel (of gelijkwaardig) niet al te ver vandaan ligt. Het is een hotel van middenklasse niveau in het centrum van de stad. Interessante bezienswaardigheden zijn de vogeltjesmarkt en de levendige Yuantong tempel.

Dag 8: Kunming

Bij voldoende animo kan een uitstapje worden georganiseerd naar een van de meest bizarre bezienswaardigheden van China: het beroemde Stenen Woud (Shilin). Scherpe rotsformaties bestaande uit donkere kalksteenpieken vormen een curieus en imposant woud. Een bezoek is zonder meer de moeite waard, vooral als u zich buiten de vaak erg drukke paden begeeft.

Indien mogelijk wordt er op de terugweg een stop gemaakt in Zevensterrendorp, waar kennis gemaakt kan worden met het meer traditionele Chinese boerenleven.

In de nabijheid van Kunming ligt bovendien het grote Dian-meer, dat mooi wordt omzoomd door de imposante Westelijke Heuvels. Hier zijn enkele interessante tempels en pagodes te bezoeken, zoals bijvoorbeeld het Taoïstische tempeltje bij de Drakenpoort, dat als het ware aan de berg hangt. Deze flinke klim wordt beloond met een prachtig uitzicht over het meer.

Kunming heeft echter nog veel meer te bieden. Het Provinciaal Museum heeft vaak unieke tentoonstellingen over de vele etnische minderheden die in Yunnan leven. Op straat zijn ze vooral aan hun kleding te herkennen. Onlangs is er een Etnisch Openluchtmuseum geopend. In de oude stad is verder de Vogel- en Bloemenmarkt, waar ook antiek en curiosa worden verkocht. Daar dicht in de buurt ligt ook het Instituut voor Traditionele Chinese Geneeskunst, waar u inzicht kunt verwerven in de oude kruidenkunde, acupunctuur, acupressuur, polsdiagnose en qigong (lichaamsoefeningen). U kunt er (tegen betaling) een consult krijgen of een traditionele massage ondergaan. Kunming heeft ook een oude gerestaureerde moskee, die het centrum is voor de gemeenschap van de ‘Hui’, zoals de moslims in China heten. Rust en ontspanning vindt u in het fraaie Cuihu-park, aan de rand van de oude stad.

Dag 9: Kunming - Dali

Na een mooie busrit van 5-6 uur bereiken we Dali. Daar verblijven we in het goede Jinhua Hotel (of gelijkwaardig) gelegen in het centrum van de stad.

Dit oude stadje ligt op een plateau, dat aan de ene kant grenst aan de negentien toppen van de circa 4000 m hoge Cang-berg en aan de andere zijde aan het enorme Erhai-meer. Omdat hier al tweeduizend jaar geleden de belangrijke handelsroute van China naar Burma en India liep, is Dali al vroeg een bloeiende stad geworden. Van de achtste tot dertiende eeuw was Dali hoofdstad van het destijds machtige rijk van de Nanzhao. De Mongolen veroverden het in 1253 en hiermee werd het gebied voor het eerst deel van het Chinese rijk.

De Bai-minderheid met hun kleurige gewaden is in Dali van oudsher de belangrijkste bevolkingsgroep. De naam ‘Bai’ betekent ‘wit’ en symboliseert voor hen geluk. Zij wonen in fraaie huizen, waarin veel hout en soms zelfs marmer is verwerkt, hetgeen in de omgeving wordt gewonnen en gesneden.

Dag 10: Dali

In Dali, maar ook in dorpen als Shaping en Sapai die prima met de fiets zijn te bereiken, worden levendige markten gehouden. Daar ziet u de kleurrijke Bai hun waar kopen en verkopen. De Drie Pagodes van het Chongshan-klooster uit de 9e eeuw zijn het kenmerk van Dali en herinneren aan het roemrijke verleden.

Het is ook mogelijk om een uitgebreide boottocht te maken op het Erhai-meer, bij voorkeur met meerdere mensen tegelijk. De boot kan eventueel de eilanden Putuo en Jinsuo aandoen of de Luohan-tempel bezoeken. Aan de overkant van het meer kan het Bai-dorp Wase bezichtigd worden, waar twee keer per week de verschillende bergvolkeren hun handel komen drijven. Tenslotte zijn er nog de Bai- en Hui-dorpen in Youshou.

Moe van het lopen en fietsen kunt u zich in Dali ook door de plaatselijke masseur onderhanden laten nemen; een stevige massage zal u zeker opkikkeren. Eten is er in Dali inmiddels in vele varianten. De frites hebben een zekere aantrekkingskracht, maar de heerlijke Chinese of Bai-specialiteiten zijn mogen niet overgeslagen worden.

Dali is tegenwoordig ook erg geliefd bij de Chinese toeristen. Door de toenemende Chinese welvaart kan het erg druk zijn in Dal. Ondanks (of misschien dankzij) dit toenemende toerisme is het leuk en interessant te zien hoe de Chinezen vakantie vieren.

Dag 11: Dali - Shizhongshan

We maken een stop bij het vijf eeuwen oude Shibaoshan-klooster. Dit `hangende' klooster lijkt tegen de rotsen geplakt te zijn. Vervolgens gaan we naar Shizhongshan, een complex van enkele bijzondere grottempels, dat is gelegen in een rustige en bosrijke omgeving. Er is een deel met oude (11e/12e eeuw) beelden van gedeïficeerde koningen, en een deel met Boeddhistische beelden van latere datum. Aan de voet van de grottempels overnachten we in een zeer eenvoudig hostel. De kamers zijn basic en we slapen op eenvoudige bedden met (schoon) beddengoed en klamboes. Buiten zijn hurktoiletten. Dit bezoek wordt zeker een indrukwekkende en avontuurlijke reiservaring!

Dag 12: Shizhongshan - Lijiang

We rijden verder naar het noordelijker gelegen Lijiang op 2500 m. De weg is uitstekend en de omgeving wordt steeds mooier. We verblijven de komende vier nachten in het Guluwan Hotel (of gelijkwaardig), waar er zeer vriendelijke personeel is. De twee nieuwste gebouwen hebben behoorlijk goede kamers, met eigen badfaciliteiten. Het hotel is gesitueerd op loopafstand van het oude centrum en tegenover een groot standbeeld van Mao. Onder het standbeeld worden tegenwoordig fietsen verhuurd en is er coca cola te koop!!

Lijiang is het centrum van de Naxi minderheid en het is een heerlijk dorp om doorheen te struinen. De oude huizen, de snelstromende beekjes en vooral de Naxi zelf geven het dorp een aangename sfeer. U kunt hier naar hartelust winkelen op de markt, of lekker op een terras zitten en genieten van het bonte schouwspel voor uw ogen. Als u goed kijkt ziet u wellicht dat het niet de mannen maar de vrouwen zijn die de touwtjes in handen hebben, zowel in het huishouden als op de markt. Het erfrecht gaat dan ook via de jongste dochter, hoewel men in de steden steeds meer de op mannen gebaseerde familiestructuur heeft overgenomen. Dit gebeurde mede onder invloed van hun invloedrijke priesters of shamanen: de Dongba (‘intelligenten'). Zij beheersten het speciale pictogrammenschrift en traden op als middelaars tussen stervelingen en de godenwereld.

In de oude wijk Dayan wonen de Naxi nog altijd dicht opeen in stenen hofjeswoningen. Opvallend is het kunstige houtsnijwerk van de panelen, deuren, kozijnen en meubels. Ook de Het is bijna onmogelijk om tijdens een wandeltocht niet betoverd te raken door de lokale kleuren van Lijiang.

Dag 13: Lijiang

Ook in de omgeving van Lijiang is het heerlijk wandelen of fietsen. Onder het enorme beeld van de Grote Roerganger Mao is een fietsenmaker die tevens fietsen verhuurt. Het is zeker aan te raden de omgeving met de fiets te gaan verkennen. Wellicht passeert u dan het dorp Baisha. Daar woont de (in dit dorp) wereldberoemde kruidendokter Ho, die zichtbaar geniet van de grote aandacht van buitenlandse reizigers. Dat geldt ook voor de andere lokale beroemdheid van Lijiang: Xuan Ke, die een Naxi-orkest van stokoude muzikanten leidt en graag vertelt over de achtergronden van de Naxi en hun muziek.

Een mooi en typisch Chinees park bevindt zich in het noorden van de Stad. De "Black Dragon Pool" is een park met veel bomen, Chinese paviljoentjes en typische bruggetjes. Bij helder weer spiegelt de, met sneeuw bedekte Jade berg in het water. Tevens zijn er een museum, tempel en theehuis in het park.

Dag 14: Lijiang

Wie nog meer van het landschap wil genieten kan een uitgebreide tocht per bus maken. Het dichtst bij Lijiang gelegen is de Sneeuwberg van de Jaden Draak, waar u met een kabelbaan tot 4500 meter omhoog kunt. Het verleidelijke plaatsje Shigu is eveneens een kort verblijf waard, in de bovenloop van China’s langste rivier, de Yangtze (in dit gebied nog Jinsha geheten). Iets verder weg ligt de beroemde Tijgersprong-kloof, waar de Yangtze zo nauw is dat volgens de overlevering er een tijger over zou kunnen springen. Afgezien van de Drie Kloven in de provincie Sichuan, is deze kloof de beroemdste van de rivier de Yangzi. Hij is een goede 16 km lang en 300 m diep.

Dag 15: Lijiang - Jinjiang - Chengdu

Van Lijiang gaan we over prachtige bergwegen naar Jinjiang. De busrit van 305 km duurt circa 9 uur, maar afhankelijk van de gesteldheid van de weg kan het ook langer duren. Het eerste stuk gaat door een gebied met zeer steile hellingen. Voorbij Yongshen is het landschap schilderachtig: bananenbomen, terrasbouw, en talloze kleine dorpen met boerenhuizen van leem. Via de stad Dukou in de vallei van de Jinsha-rivier, arriveren we in Jinjiang. Dit is een deel van de stad Panzhihua, dat net over de provinciegrens, in Sichuan ligt. Hier stappen we op de nachttrein naar Chengdu. De trein brengt ons er in ongeveer 16 uur.

Dag 16: Chengdu

We komen ’s ochtends aan in Chengdu, de oude hoofdstad van de provincie Sichuan. Hier verblijven we in het Binjiang hotel (of gelijkwaardig), een alleszins redelijk middenklasse hotel. Het ligt zeer gunstig nabij het gezellige Volkspark, waar een van de bekendste theehuizen van Chengdu is gevestigd. In luie bamboestoelen laat u de sfeer op zich inwerken, genietend van uw kommetje thee waarin het water steeds opnieuw wordt bijgeschonken.

Chengdu heeft daarnaast een aantal mooie en levendige heiligdommen. Het Wenshu-klooster (gewijd aan Manjusri) in het noorden van de stad is zeer de moeite waard, is eveneens voorzien van theehuis en heeft bovendien een goede vegetarische keuken. Wat verder weg ligt het Baoguang-klooster, bekend om zijn pagode en bijzondere arhat-zaal (Boeddhistische heiligen). Een bezoek aan Baoguangsi is goed te combineren met de Panda Breeding farm, waar de grootst bijeengebrachte populatie reuzenpanda’s (13) is te zien.

Sichuan is niet in de laatste plaats ook een culinaire provincie, bekend om de heerlijke schotels die er worden geserveerd. Een bezoek aan een lokaal restaurant zal u zeker niet koud laten: de keuken van Sichuan staat bekend om zijn uiterst pikante gerechten! Ook in Chengdu is het weer een hele belevenis om gewoon over straat te lopen en het straatleven van alle kanten op u af te laten komen.

U zult merken dat Chengdu een moderne stad is met veel warenhuizen met merkkleding, cafés, westerse CD’s, lichtreclame en fast food.

Dag 17: Chengdu – Xi’an

Afhankelijk van de vluchttijd hebben we nog de ochtend om Chengdu te bekijken. Het is ruim een uur vliegen naar Xi’an. In de oude stad staat ons Jiefang Hotel, een redelijk middenklasse hotel met allerlei faciliteiten en goed toegeruste kamers. De ligging is ideaal: vlakbij het station en de oude stadsmuren, in het historische stadscentrum, waar de wijk bruist van het uitgaansleven.

Midden in het centrum, waar de vier grote toegangswegen elkaar kruisen, staat de markante Klokketoren uit de late Ming-dynastie (zestiende eeuw). Vanaf de tweede verdieping heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Niet ver hiervandaan staat de interessante moskee die dateert uit de achtste eeuw, toen via de zijderoute nog veel handelaren uit het Midden-oosten kwamen en hun religie meebrachten. Deze moskee is in Chinese stijl gebouwd, maar heeft ook duidelijk Arabische elementen. Wie in de moslimwijk rondwandelt zal vaststellen dat het nog altijd niet moeilijk is de Arabische trekken zelfs in de gezichten van de mensen te herkennen. Reizigers die op zoek zijn naar lokale produkten of antiek, kunnen bij de moskee en bij de Zuidpoort hun hart ophalen. Daar zijn veel stalletjes en leuke winkels te vinden. U kunt na een lange dag van ontspannen rondslenteren ook de stadsmuren op, vooral tegen de schemer is het uitzicht erg mooi.

Dag 18: Xi’an

Wie naar Xi’an komt, mag het indrukwekkende Terracotta Leger natuurlijk niet overslaan. Deze dag kan benut worden om daar gezamenlijk heen te gaan. Veel avontuurlijke groepen maken samen een dagtrip die er als volgt zou kunnen uitzien. In de ochtend eerst naar het leger van de megalomane keizer Qinshi huangdi, de keizer van de Qin-dynastie die China voor het eerst verenigde. We kunnen de opgraving tegenwoordig uitgebreid bezichtigen, niet alleen de grote en bekende hal 1, waarin de honderden soldaten in gelid staan opgesteld, maar ook de kleine ’generaalskuil’ 2 is open voor publiek, evenals de net geopende kuil 3 waar onder andere boogschutters worden opgegraven en een bronzen strijdwagen. Bovendien wordt er een informatieve film getoond.

Na de lunch bezoeken we het Huaqing-paleis. Dit is een geheel herbouwd paleis met een geschiedenis die teruggaat tot op de Tang-dynastie (618-906), waar een indruk wordt gegeven van het toenmalige hofleven. Hier, in de verschillende heetwaterbronnen, baadde Yang Guifei, de keizerlijke concubine van legendarische schoonheid uit de Tang-dynastie. Interessant genoeg werd ook Chiang Kaishek (de republikeinse legeraanvoerder) in 1936 op deze plek door zijn eigen generaals gevangen genomen.

Na Huaqing gaan we naar de archeologische vondsten van Banpo. In dit museum is de bakermat van de Chinese beschaving blootgelegd, in de vorm van een opgraving van een dorp uit het Neolithicum. De opgraving zelf is te bezichtigen, en er worden allerlei voorwerpen en zelfs mummies getoond.

Voor degenen die daarvoor belangstelling hebben: in Xi'an kunt u ook de spectaculaire Tang-voorstelling bijwonen. In zang en dans, en met prachtige decors en kleding komt de Tang-dynastie weer tot leven. De dansen zijn gereconstrueerd op basis van oude documenten uit de Tang. Toen al had Xi’an een grote behoefte aan verfijnde vormen van vermaak: ze was de grootste stad ter wereld, met ruimschoots meer dan een miljoen inwoners.

Dag 19: Xi’an - Beijing

Vergeet zeker niet het uitstekende Shaanxi Historisch Museum te bezoeken, waar talrijke kunstschatten in een heldere opstelling worden tentoongesteld. Met name de collectie bronswerk uit de Zhou-dynastie (elfde eeuw v.Chr. - 221 v.Chr.) is fantastisch. Hier wordt pas goed duidelijk hoe ver ontwikkeld de Chinezen in die vroege periode reeds waren op talloze artistieke gebieden.

Heel erg leuk is zeker ook de Grote Wilde Gans-pagode. Deze dateert uit 652 en is gebouwd om de heilige boeddhistische geschriften in op te slaan, die door de beroemde monnik Xuan Zang uit India zijn opgehaald. Zijn avontuurlijke reis vol geesten en demonen is beschreven in een dikke roman die iedere Chinees doet gloeien van fascinatie: de ‘Reis naar het Westen’. Hierin speelt Sun Wukong, ook wel bekend als ‘Koning Aap’, de centrale rol van brutale durfal die met zijn acrobatieke kunsten alle hindernissen voor zijn meester Xuan Zang uit de weg weet te ruimen.

In de avond gaan we naar het station en nemen de aangename nachttrein naar Beijing.

Dag 20: Beijing

Eindelijk aangekomen in de eeuwenoude hoofdstad Beijing zullen we verblijven in het Beiwei Hotel. Dit middenklasse hotel ligt iets ten zuiden van het centrum, niet ver van de reusachtige Tempel van de Hemel (Tiantan). Volgens sommige kenners is deze tempel het mooiste gebouw van China. In ieder geval is het met zijn uitgebalanceerde ontwerp een meesterwerk van vijftiende eeuwse architectuur. Hier kwam de keizer eens per jaar om de Hemel een offer te brengen en om rituelen te houden voor een goede oogst. In het oude China was deze gelegenheid de belangrijkste staatsrite voor de Confucianisten.

In en rondom Beijing is veel meer te zien. Van bijzondere allure is een van de weinige Taoïstische heiligdommen die rondom Beijing nog overgebleven zijn en die door nog maar weinig reizigers is ontdekt: de grote serene Witte Wolktempel, welke het centrum is voor het Taoïsme in geheel noord-China. Het Taoïsme, de leer van de Lao Zi, is tegelijkertijd levensfilosofie en populaire volksreligie. Het is een wezenlijk element van het Chinese denken en de Chinese cultuur geworden en vormt daarvan een afspiegeling.

In het noorden van de stad staat de Lamatempel, officieel het Paleis van de Eeuwigdurende Harmonie (Yonghe gong). Het is een paleis waarin oorspronkelijk keizer Kangxi gedurende zijn tijd als kroonprins verbleef en werd in 1774 een lamaïstisch (Tibetaans Boeddhistisch) klooster. Opnieuw is hier sprake van een bijzondere religieuze harmonie: Tibetaanse monniken en boterlampen gaan hand in hand met Chinese paviljoenen.

Vlakbij de Lamatempel is de Confuciustempel en de bijbehorende voorouderhal. Hier werd Confucius geëerd en zijn filosofie over moraal en maatschappij in gedachten gehouden.

Naast het bezoeken van al deze cultuurhistorische bezienswaardigheden is Beijing ook een goede plaats om het moderne straatleven van China te gaan verkennen. Zo is er bijvoorbeeld de onlangs geheel omgebouwde en voor Chinese begrippen wat duurdere winkelstraat Wangfujing; ten zuiden van het Plein van de Hemelse Vrede liggen de kleinere winkeltjes van de Qianmen-buurt; de pittoreske antiekstraat Liulichang en op verscheidene plaatsen in de stad zijn nog buurten te vinden waar de mensen zoals vroeger wonen in traditionele hofjeswoningen: hutongs.

Dag 21: Beijing

Op deze dag kunt u de uitgestrektheid van Beijing verder gaan verkennen, op eigen houtje of met anderen. Een goede plek om te beginnen is het grote Tiananmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede), midden in Beijing, direct ten zuiden van de Verboden Stad. Dit plein, waar zich de nodige dramatische taferelen hebben afgespeeld, is vooral het domein van Chinese dagjesmensen uit alle delen van het Chinese rijk. Op het plein bevindt zich het mausoleum van Mao Zedong. Laat u zich niet afschrikken door de lange rij, het is toch een aparte belevenis om de ‘Grote Roerganger’ opgebaard te zien liggen.

Onder aan het plein staat ook de Poort van de Hemelse Vrede, de voormalige toegang tot de Verboden Stad. In dit majestueuze paleis krijgt u een onvergetelijke indruk van de omgeving waarin de Chinese keizers mochten leven. U kunt er gemakkelijk vele uren ronddwalen, maar als u rustig langs de zuid-noord as doorwandelt zult u de belangrijkste gebouwen kunnen zien. Neem een goede beschrijving mee of huur bij de ingang een informatieve walkman-gids en laat u door Roger Moore rondleiden.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van Beijing is het Zomerpaleis, 11 km buiten de stad. Het Zomerpaleis is een enorm complex bestaande uit een groot meer en vele tempels en paviljoenen. De meeste dateren van 1888, nadat in 1860 de oude paleisgebouwen door Europese soldaten waren verwoest. Niet voor niets was dit groots opgezette park de lievelingsplek van Ci Xi, de keizerin-weduwe die China van achter de troon van haar drie jaar oude neefje Guangxu met ijzeren hand regeerde.

Dag 22: Beijing

Veel avontuurlijke groepen maken een gezamenlijke dagtrip naar de legendarische Chinese Muur en de Mingtombes. De Grote Muur ligt een eind buiten de stad en daarom is het handig over eigen vervoer te beschikken; bovendien kunnen we dan gemakkelijker ons eigen dagprogramma samenstellen. Tenslotte is de Muur op verschillende plekken te bezoeken en weten onze reisbegeleiders waar het minder druk is en de moeite waard om een uitgebreide klim te ondernemen.

De tocht naar de Muur wordt meestal gecombineerd met een bezoek aan de Ming-tomben. In een serene vallei op 50 km ten noorden van Beijing bevinden zich 13 tomben van Ming-keizers op een vruchtbare plek die gunstig was voor het begraven van dergelijke mensen. ‘Tombe’ is eigenlijk niet het juiste woord, het zijn eerder enorme mausolea, opgetrokken in een soort paleisstijl. Twee daarvan zijn voor het publiek toegankelijk: Dingling, de tombe van de Wan Li keizer, waar vooral veel Chinese toeristen zijn. Weliswaar is de tombe zelf ook ondergronds toegankelijk, maar eigenlijk is er niet zoveel te zien. Daarom gaan wij meestal naar Changling, het mausoleum van keizer Yongle. Het eigenlijke graf onder de grond is niet open. In het mausoleum daarentegen is een mooie tentoonstelling waarin veel fraaie voorwerpen (o.a. ook uit Dingling) zijn te zien. Verder maken we een korte wandeling over de Shendao, de Goddelijke Weg met aan weerszijden stenen beelden van mythische dieren, legendarische mandarijnen en roemruchte generaals.

Niet ver van ons hotel is het Liyuan-theater. Hier kunnen we een uitvoering bijwonen van de beroemde Peking Opera. Deze theaterstijl is door zijn prachtige kostuums en acrobatiek ook buiten China bekend geworden, en we zullen ongetwijfeld getrakteerd worden op een optreden van de clowneske apenkoning Sun Wukong.

Dag 23: Beijing - Shanghai

We gaan op weg naar die andere belangrijke stad van China: Shanghai, de ‘Parel van de Oriënt. Dit doen we door middel van de trein waar we de comfortabele "hardsleepers" hebben gehuurd. De trein vertrekt in de avond dus overdag kan je Beijing verder gaan verkennen en inkopen doen voor de treinreis. Ook zullen afscheid nemen van de reizigers die de 23 daagse reis hebben geboekt.

De 23 daagse reis zal hier eindigen: u vliegt dan in de ochtend met de KLM en rechtstreeks terug naar Nederland.

Dag 24: Aankomst Shanghai - Suzhou

Als we ‘s morgens aankomen in Shanghai stappen gelijk over op de trein naar Suzhou. Op slechts negentig treinminuten van Shanghai heeft ook Suzhou altijd een warm klimaat gehad: gunstig voor de zijdeteelt waaraan de stad ooit een belangrijk deel van haar welvaart te danken had. De rijkdommen van Suzhou oefenden grote aantrekkingskracht uit op allerlei soorten mensen, van geletterden tot kooplui, die allen hun sporen hebben achtergelaten in deze stad. Nog altijd is het welvarende verleden van Suzhou terug te vinden in de vorm van talloze klassieke literatentuinen in de hofjes van ambtenarenwoningen en handelaarshuizen. Harmonie, evenwicht en natuurlijke proporties golden als de richtlijnen waarnaar deze tuinen werden ontworpen. De vele kanalen en bruggetjes die Suzhou vroeger reeds telde waren voor Marco Polo aanleiding om de stad te bestempelen als het ‘Venetië van het Oosten’. Een voettocht door deze stad is dan ook een heerlijke ervaring.

Dag 25: Suzhou

De ligging van Suzhou in een uitermate vruchtbaar gebied, maakt de stad ook geschikt voor fietstochtjes over het aangrenzende platteland. Groene rijstvelden worden afgewisseld met lotusplantages en eendenfokkerijen. Wie echter meer voelt voor een bezoek aan het zijdemuseum of het museum van Suzhou’s beroemde streektheater, zal zich zeker op zijn plaats voelen in deze mooie stad.

Dag 26: Suzhou -Tongli - Zhouzhuang - Shanghai

Vandaag reizen we via de Yangtze-vallei terug naar Shanghai. Onderweg brengen we een bezoek aan de schilderachtige wijken van het plaatsje Tongli (entree en boot zijn niet bij de reissom) op ongeveer 25 km van Suzhou, met zijn prachtige traditionele huizen en boogbruggetjes over sfeervolle kanalen. Verder kunnen we over het Keizerskanaal varen— een van China’s grote bouwprojecten waarmee de Yangtze en de Gele Rivier verbonden werden. Reeds in de vierde eeuw voor Christus moeten de eerste geulen zijn gegraven, maar vanaf de zevende eeuw is het werk met miljoenen arbeiders op grote schaal uitgevoerd. Ook in Zhouzhuang zijn weer prachtige huizen te zien die een bezoek waard zijn.

Dag 27: Shanghai

Een van de talloze leuke aspecten van Shanghai is de veelzijdigheid van de stad: enerzijds geldt Shanghai momenteel als een van de belangrijkste economische centra van Azië, met torenhoge glas- en staalconstructies; anderzijds is er nog veel uit het verleden te vinden, koloniale gebouwen van Engelsen, Duitsers of Fransen, naast oude Chinese huizen en hofjes. Ook de bouwactiviteiten richten zich niet alleen op nieuwbouw, want veel van de oude vervallen huizen van Shanghai worden momenteel schitterend gerestaureerd.

Dag 28: Shanghai

In het zuiden van de stad ligt de Longhua-tempel, die gebouwd is op fundamenten van andere heiligdommen met een geschiedenis van circa tweeduizend jaar. De huidige tempel dateert uit de Qing-dynastie (1644-1912) en is gebouwd in de waardige, serene stijl van de Tang-dynastie. Verderop, in de oude wijken van Shanghai ligt de klassieke Yu-tuin, die een geheel eigen karakter heeft.

Een uitgebreide kijk op China’s cultuurhistorie wordt geboden in het recentelijk geopende Kunstmuseum, dat zonder overdrijven het beste museum van China genoemd kan worden.

Voor bezoekers aan Shanghai is het aan te raden een vroeg bezoek te brengen aan de Bund, de koloniale boulevard langs de Huangpu-rivier. In de ochtenduurtjes oefenen Chinezen van alle leeftijdsklassen zich in traditionele vechtkunst, stijldansen en andere vormen van lichaamsoefening.

Het bruisende en veelzijdige Shanghai vormt een geschikt decor voor het afsluiten van een reis die vrijwel alle facetten van China heeft belicht.

Dag 29: Shanghai - Amsterdam

Onze vlucht naar Amsterdam vertrekt in de vroege ochtend en we zullen omstreeks de lunch weer landen in Nederland.

Informatie afkomstig van www.vnc.nl